Avui fa 31 anys de l’històric concert del Sant Jordi amb Sopa de Cabra, Sau, Els Pets i Sangtraït

Avui fa 31 anys de l’històric concert del Sant Jordi amb Sopa de Cabra, Sau, Els Pets i Sangtraït

Probablement si mirem enrere i pensem en un concert històric del rock català, el primer que ens ve al cap és el que es va fer al Palau Sant Jordi el 14 de juny del 1991.  

Aquell concert va congregar a Barcelona unes 22.000 persones. De fet, la xifra oficial va ser 22.104, però cal entendre que en aquell moment no hi havia tant de control com ara, i un dels organitzadors, Ramon Muntaner, ha admès anys després que la xifra se la va haver d’inventar perquè els mitjans li demanaven un número concret.

Per tant, no se sap el número exacte, però el que queda clar és que va ser un autèntic èxit i que es va aconseguir una cosa que no havia passat mai al món de la música en català.

La nit va començar amb el concert de Sau, que ja havien publicat el seu àlbum Quina nit i mesos després d’aquell concert traurien El més gran dels pecadors. Davant d’un públic entregadíssim van interpretar algunes de les seves cançons més conegudes.

Després de Sau, va ser el moment de Sopa de Cabra. Els gironins acabaven de publicar un dels seus discos més celebrats i que aquest any també està celebrant el trentè aniversari, Ben endins. Aquest disc es va convertir en el més venut de la història del rock català i aquell 14 de juny, al Sant Jordi, tothom se’n sabia les lletres a la perfecció.

Els Pets van ser els següents de pujar a l’escenari del Sant Jordi per interpretar moltes de les cançons del seu últim treball, Calla i balla. Lluís Gavadà ha explicat que havien tocat molt, però mai amb tant gent, i que va ser un concert difícil de gaudir: “El guitarrista, Ramon Vidal, va trencar tres cordes al principi de l’actuació i jo a les primeres cançons estic amb la mandíbula paralitzada”. Tot i això, han deixat moments que han passat a la història, com quan van cantar Tarragona m’esborrona.

Els encarregats de tancar la nit van ser els Sangraït amb el seu estil propi, tirant més cap a heavy que cap a rock. La banda va aprofitar per gravar totes les cançons que van tocar aquella nit i van editar un treball titulat Sangraït al Palau Sant Jordi, que es publicaria l’any següent, el 1992.

El concert del Sant Jordi va fer història, no només a Catalunya, sinó que va trencar el rècord d’espectadors en un recinte tancat a tot Europa i va superar l’èxit del concert de Depeche Mode, que va aconseguir reunir 21.500 persones.

Els que hi van ser segur que ho recordaran tota la vida, i als que no, sempre els quedaran les imatges espectaculars del concert.

Avui fa 31 anys de l’històric concert del Sant Jordi amb Sopa de Cabra, Sau, Els Pets i Sangtraït

Notícia

14 Juny 2022

ALTRES NOTÍCIES
Estàs escoltant