Artistes

Sting

Sir Gordon Matthew Thomas Sumner, més conegut com Sting, va néixer el 2 d’octubre de 1951 a Wallsend, Tyneside del Nord, al nord-oest d’Anglaterra. Amb vuit anys ja tocava i arreglava les seves pròpies cançons. Va tocar amb bandes de jazz locals com Phoenix Jazzmen, va editar una maqueta amb nou temes amb la seva banda, Last Exit, de la qual era el cantant i baixista, i un LP en el que col·labora tocant el baix amb la Newcastle Big Band.

El seu nom artístic, Sting (en català és diu "agulló"), prové de l’època en què va estar amb el seu primer grup.  Una vegada va tocar amb una samarreta a ratlles negres i grogues, i un company seu li va dir que semblava una abella, i tots van començar a dir-li Sting.

És l’autor d’Every breath you take que li va merèixer la nominació a millor compositor del món.

Però la carrera d’Sting comença el 1977 quan Sting, Steward Copeland i Andy Summers van formar la banda de rock The Police a Londres. El grup va publicar molts àlbums en les llistes d’èxits i van guanyar sis Premis Grammy a principis dels anys 80. El seu darrer disc va ser Synchronicity (1983). El grup va tornar a reunir-se l’any 1986 per un concert i Sting va proposar tornar. Però als seus companys no els va interessar la proposta i finalment es va fer una nova versió de la cançó Don’t stand so close to me, que va ser el single per treure un LP recull anomenat Every breath you take.

L’any 2007, el grup va tornar a unir-se i el maig van començar una gira per Europa i Amèrica del Nord. Junts protagonitzen un documental sobre una de les seves últimes gires on quedava clar que hi havia un enfrontament entre Sting i Stewart Copeland.

La seva carrera com a solista va començar el 1985 amb el disc The dream of the blue turtles. Aquest àlbum conté la cançó If you love somebody set them free. En un any es va convertir en triple platí. També va cantar en la introducció i la tornada de la cançó de Dire Straits, Money for nothing. El 1987 va publicar Nothing like the sun. Incloïa els èxits We’ll be together, Be still my beating heart i They dance alone.

Poc després, el febrer de 1988 va gravar Nada como el sol, una selecció de cinc temes trets de l’àlbum Nothing like the sun, que el propi Sting cantava en castellà i portuguès.

El següent LP va ser The soul cages (1991), amb temes com All this time i Soul cages, amb el qual va guanyar un Premi Grammy. El 1993 va publicar The Summoner’s tales.

El 1994, Sting, juntament amb Bryan Adams i Rod Stewart va gravar el conegut tema All for love, de la pel·lícula Los tres mosqueteros. El mateix any va guanyar dos Grammys i va estar nominat per tres més. I el novembre va publicar una col·lecció de grans èxits sota el nom de Fields of gold: the best of Sting.

Mercury falling, editat l’any 1996, va debutar amb força, però va caure molt ràpid. El següent disc no va arribar fins el 1999, Brand new day. Un any més tard, Sting va guanyar dos Grammys per aquest àlbum i pel single que duia el mateix nom.

El febrer de 2001 va tornar a rebre un Grammy. I l’11 de setembre va gravar en directe l’LP All this time, a la seva casa de La Toscana (Itàlia).

El 2002 va ser un any de premis per Sting: un Globus d’Or, va ingressar en el Hall de la Fama dels Compositors, va saber que el seu grup també ingressaria en el Hall de la Fama del Rock and Roll el març de 2003 i, a més, va ser nomenat Comandante de la Orden del Imperio Britanico.

El 2003 va sortir al mercat el seu nou àlbum d’estudi, Sacred love, en el qual va col·laborar l’artista de hip hop Mary J. Blige i la mestra del sitar Anoushka Shankar. Posteriorment va fer un tour per presentar aquest disc.

El 2007 edita un disc de música renaixentista, Songs from the laberinth. Un any més tard, junt a Craig David, treu al mercat Rise and fall. Però el darrer disc de Sting és In on a winter’s night (2010).

Fotos

Sting_ok Sting-3 Sting_cap_roig_430

Tancar
Tancar
Tancar